top of page

Mănăstirea Ortodoxă Română - León
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la PartoÈ™

brushed-gold-texture.jpg

Intercultural-religios
Iunie 2025

Bucuria Vindecării pe Camino de Santiago
Lugo, Mai 2025

     
În luna mai, echipa proiectului „Bucuria Vindecării”, derulat de Patriarhia Română prin voluntarii Paraclisului Catedralei NaÈ›ionale, sub coordonarea doamnei Cătălina LiÈ›u, a parcurs pelerinajul Camino de Santiago, aducând cu ei rugăciune, lumină È™i nădejde pentru sufletele pacienÈ›ilor oncologici.
       PrezenÈ›a lor discretă, dar profund duhovnicească, a fost o adevărată binecuvântare pentru pământul străbătut – o activare vie a harului sfinÈ›ilor locului, prin rugăciunea neîntreruptă È™i inimile pline de credință.
    Ne-am bucurat să-i primim È™i în mijlocul comunității noastre, la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul SfinÈ›it Mucenic Haralambie”, din Lugo, Spania, unde am slujit împreună Taina Sfântului Maslu È™i Sfânta Liturghie. Întâlnirea cu ei a fost un dar: le-am simÈ›it intens prezenÈ›a, viu-l, trăirea, dragostea – toate izvorâte dintr-o lucrare profundă a lui Dumnezeu în ei È™i prin ei.
        Să ne ajute Dumnezeu să ne revedem cu bine, anul viitor, la Leon!

Curs de Monitori de Timp Liber 
1 mai – 11 iunie 2025


   În perioada 1 mai – 11 iunie 2025, la mănăstirea noastră s-a desfășurat, în parteneriat cu Asociación Juvenil Puzzles din León, un curs acreditat de Monitor de Timp Liber, recunoscut la nivel naÈ›ional în Spania.
   Formarea a cuprins sesiuni teoretice (educaÈ›ie non-formală, animaÈ›ie, dinamici de grup, legislaÈ›ie) È™i practică aplicată (orientare în teren, activități recreative, siguranță în tabere), desfășurate sub îndrumarea formatorilor spanioli, alături de implicarea activă a Părintelui Teofan Ursachi, care a mijlocit această colaborare de excepÈ›ie.
  Prin desfãsurarea acestui curs Asociación Puzzles a confirmat, încă o dată, experienÈ›a È™i profesionalismul care îi definesc, oferind participanÈ›ilor instrumentele necesare pentru a se implica activ È™i eficient în taberele de vară din protopopiatele Asturias È™i Vitoria-Gasteiz de anul acesta.
    MulÈ›umim tuturor celor implicaÈ›i pentru dăruire, iar noilor monitori – succes în lucrarea cu tinerii!

                               Ortodoxia m-a luminat È™i m-a chemat!”

Fratele Mathias primit în Ortodoxie
21 Mai 2025

 
    Ziua SfinÈ›ilor ÎmpăraÈ›i Constantin È™i Elena, 21 mai 2025, a adus o mare binecuvântare în obÈ™tea Mănăstirii Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la PartoÈ™ din Leon. În cadrul Sfintei Liturghii, a fost primit oficial în Biserica Ortodoxă Română robul lui Dumnezeu Nathaniel José Oliveira (fratele Mathias).
   Originar din Brazilia È™i în vârstă de 66 de ani, fratele Mathias are o bogată formare teologică È™i filosofică, studii pe care le-a urmat în Madrid, acolo unde a fost È™i hirotonit ca preot romano-catolic. După zeci de ani de slujire, sufletul său a început o căutare adâncă, care l-a condus, în cele din urmă, către descoperirea Ortodoxiei.
     Într-una din scrisorile sale, fratele Mathias mărturiseÈ™te cu adâncă recunoÈ™tință:
    „După ani întregi de preoÈ›ie romano-catolică, am întâlnit frumuseÈ›ea Ortodoxiei. L-am rugat pe Dumnezeu să îmi arate un drum nou, È™i am înÈ›eles că El lucrează È™i prin pierderi, prin răstigniri tainice, dar care nasc viață. Ortodoxia m-a luminat È™i m-a chemat.”
   Fratele Mathias vorbeÈ™te fluent mai multe limbi – portugheză, spaniolă, franceză, italiană – È™i are o înÈ›elegere profundă a limbii române, dobândită în perioada petrecută printre românii din diaspora.
     Astăzi, îl încredințăm cu dragoste rugăciunilor sfinÈ›ilor , precum È™i celor care citesc aceste rânduri, ca Dumnezeu să-l întărească pe fratele nostru Mathias în acest nou început È™i să-l ajute să rodească în viaÈ›a monahală, cu statornicie, smerenie È™i pace.
 
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Hristos a Înviat!

Perioada pascalã. Zi de reculegere franciscană la mănăstirea ortodoxă din León
10 Mai 2025

   Cu ocazia perioadei pascale, comunitatea franciscană de la Convento San Francisco (Capuchinos) din León a petrecut o zi de retragere duhovniceascã, rugăciune È™i meditaÈ›ie la Mănăstirea Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la PartoÈ™”, Montejos del Camino, León.

   Această întâlnire se înscrie în cadrul unei relaÈ›ii fraterne deja consolidate de mai bine de cinci ani între cele două comunități.
  Comunitatea franciscană din León este una dintre cele mai vechi È™i influente prezenÈ›e religioase ale oraÈ™ului, activă prin misiunea sa pastorală, activitatea socială, È™coala È™i albergue-ul care continuă să sprijine numeroÈ™i pelerini aflaÈ›i pe traseul Camino de Santiago.
   În cadrul întâlnirii, părintele Porfirie, a susÈ›inut o meditaÈ›ie despre bucuria pascală trăită în autenticitatea ei, subliniind faptul cã: „Această bucurie poate fi simÈ›ită pe fondul unei conÈ™tiinte curate È™i a unei relaÈ›ii sincere cu Dumnezeu. Să nu uităm că bucuria sfântă este, înainte de toate, un dar al Duhului Sfânt. Ne-ar fi de mare ajutor să învățăm cum să păstrăm această bucurie. Nouă, celor care avem o slujire în viaÈ›a religioasă, ni se cere cu atât mai mult autenticitatea trãirii în Hristos, din care se naÈ™te È™i se împlineÈ™te cuvântul Domnului: Voi sunteÈ›i lumina lumii. Nu putem dărui lumină, dacă nu trăim în lumina Adevărului.”

Hristos a Înviat!

Pelerinaj în „Valea Tăcerii”
Pelerinaj la peÈ™tera Sfântului Ghenadie.
O călătorie duhovnicească prin Tebaida Spaniolă (Bierzo, Leon).
05 Aprilie 2025

​
      Cu binecuvantarea È™i din îndemnul PreasfinÈ›itului părinte Timotei, de a descoperi È™i cunoaÈ™te sfinÈ›ii locali, în Protopopiatul de Asturias, Mănăstirea ”Sfântul Iosif cel Nou de la PartoÈ™” din León, Parohiile ”Sfântul Antonie cel Mare” din Gijón - Oviedo, ”Sfântul SfinÈ›it Mucenic Haralambie” din Lugo È™i ”Sfântul Iosif cel Nou de la PartoÈ™” din León au organizat, sâmbăta 05 aprilie 2025 un pelerinaj în Valle del Silencio, în apropiere de Ponferrada.
    DeÅŸi puÅ£in cunoscută din punct de vedere al patrimoniului duhovnicesc, zona Castilla y León a reprezentat în trecut un stâlp de referință pentru viaÈ›a duhovnicească. 
     În inima regiunii El Bierzo, provincia Leon, unde stâncile sunt altare È™i pădurile È™optesc rugăciuni, se află Valle de Silencio, un sanctuar al liniÈ™tii numit odinioară „Tebaida Bercianã” sau „Tebaida Spaniolă”.  
„Niciun loc mai bun nu poate concura cu Tebaida È™i cu cele mai sfinte deÈ™erturi ale Palestinei; un rival al celor mai sfinte deÈ™erturi, plin de schituri ascunse, peÈ™teri tăcute È™i mănăstiri care au crescut ca niÈ™te grădini ale Raiului”, remarca parintele Flórez în España Sagrada. La fel ca în Egipt, Siria sau Capadocia, È™i aici, pe meleaguri spaniole, printre stânci È™i păduri, călugării se retrăgeau pentru a păzi tăcerea ca pe o comoară, transformând-o mai apoi în rugăciune neîntreruptă.
    Aici se ascund cele cinci PeÈ™teri ale Tăcerii (Cuevas del Silencio), locuri unde  s-au ridicat schituri È™i mănăstiri, iar pământul a fost sfinÈ›it de lacrimile de pocăință ale monahilor. Printre cei care au avut o contribuÈ›ie deosebit de importantă îi pomenim pe:
1. Sfântul Fructuoso de Braga/de Bierzo (Sec. VII), părintele Tebaidei Spaniole. 
Născut în sânul nobilimii vizigote, acest „Antonie cel Mare al Spaniei” a părăsit bogățiile lumeÈ™ti pentru a trăi într-o peÈ™teră din munÈ›ii din Bierzo. El este ctitorul a trei mănăstiri importante:  
1. Santa María de Compludo – un loc unde nobili, sclavi È™i soldaÈ›i veneau să se călugărească, uitând de vechile lor legături lumeÈ™ti.  
2. San Pedro de Montes – ridicată într-un loc È™i mai retras, locul din Spania în care au fost pentru prima data adoptate regulile benedictine de organizare a vieÈ›ii comunitare. 
3. San Félix de Visonia – o mănăstire înfiinÈ›ată după ce călugării l-au găsit din nou pe Sfântul Fructuoso fugind în pustie. „De câte ori îl aduceam înapoi la mănăstire, Părintele Fructuoso dispărea iarăși, căutând mai adâncă singurătate. ÎnÈ›elegeam atunci că nu fugea de noi, ci de duhul lumesc ce pândeÈ™te orice comunitate” (Vita Sancti Fructuosi)  
2. Sfântul Valerio de Bierzo (Sec. VII), marele ucenic al lui Fructuoso a lăsat ca moÈ™tire importante scrieri precum:  
- „Ordo Querimoniae” – jurnal de lupte cu diavolul, unde ispitele sunt descrise ca „È™erpi ce se înfășoară în jurul minÈ›ii”  
- ”Scrisoare de Laudă a pelerinajului Egeriei” – punând în legătură tăcerea peÈ™terilor cu tăcerea din călătoriile de pe drumurile Sfintei Țări  
- „De génere monachorum” – harta vieÈ›ii monahale ca „botez al focului È™i al lacrimilor”  
3. Sfântul Genadio de Astorga (Sec. IX-X): Restauratorul vieÈ›ii monahale 
Mai târziu, în secolul al X-lea, când islamul părea să înăbuÈ™e lumina creÈ™tinătății, Sfântul Genadio a readus viață mănăstirilor pustiite de invaziile acestora. El a restaurat manastirea San Pedro de Montes È™i a întemeiat alte schituri, devenind un nou păstor al Tebaidei din El Bierzo. 
La sfârÈ™itul vieÈ›ii, renunÈ›ând la slujirea arhiereasca s-a retras în PeÈ™tera din Valea Tăcerii, unde a continuat lupta ascetică, È™i unde pereÈ›ii încă păstrează urmele genunchilor lui în piatră.  MoÈ™tenirea lui cuprinde nu doar schituri, paraclise È™i mănăstiri, ci È™i prima „bibliotecă itinerantă”, prin care cărÈ›ile duhovniceÈ™ti circulau între comunități.  
     La pelerinaj au participat părinÈ›ii de la mănăstirea León È™i preoÈ›ii parohi ai parohiilor amintite, însoÈ›iÈ›i de numeroÈ™i credincioÈ™i. 
La primele ore ale dimineÈ›ii, în mănăstirea din San Pedro de Montes, înfiinÈ›ată în sec VII, au slujit împreună Sfânta Liturghie È™i Parastasul pentru pomenirea tuturor celor ce s-au nevoit în această zonă dea lungul veacurilor. Apoi au vizitat muzeul acesteia. A utmat biserica din Penalba de Santiago, precum È™i peÈ™tera Sfântului Genadio, cel care deranjat fiind în timpul rugaciunii de sunetul apei, a poruncit râului să tacă, È™i acesta.... „a tăcut”.
      Pelerinajul prin aceste locuri nu este doar o călătorie istorică, ci una lăuntrică. Aici, duhul locului mărturiseÈ™te despre Tăcere, ca drum spre Dumnezeu, despre pelerinajul interior: fie că mergi la Ierusalim sau stai nemiÈ™cat într-o chilie, „adevărata Èšară Sfântă este inima curată; nu doar absenÈ›a cuvintelor, ci liniÈ™tea minÈ›ii care aude pe Cel ce vorbeÈ™te în suflet”.  
      Astăzi, mănăstirile din El Bierzo, unele în ruină, altele restaurate, stau ca niÈ™te mărturii tăcute. Ele ne invită să ne oprim, să respirăm aceeaÈ™i tăcere sfinÈ›ită È™i, poate, să pornim È™i noi, în viaÈ›a noastră de zi cu zi, spre o călătorie spre liniÈ™tea interioară, o „Tebaidă interioară” – un loc unde Hristos să fie singurul Stăpân.  
     Să nu uităm că această vale a fost odată ortodoxă, purtând în ADN-ul ei spiritual mărturia părinÈ›ilor din Egipt È™i Siria. Astăzi, ea rămâne un semn al unității credinÈ›ei adevărate, chemându-ne pe toÈ›i la o viață mai aproape de Hristos.  â€‹

Sfântul Mucenic Pelayo de Cordoba (Sec. X)

22 Februarie 2025, 18:00

Eveniment - Monasterio de Benedictinas de León

Cinstirea moaÈ™telor Sfântului Mucenic Pelayo de Cordoba. 

Pl. Santa Maria del Camino,7, 24003, Leon

​

Agăță-l de vergele de fier È™i, încordându-l la maxim È™i ridicându-l sus din nou È™i din nou, lasă-l pe pământ numai atunci când îÈ™i dã sufletul, sau neagă că Hristos este Dumnezeu”.

Fericitul Pelayo, îndurând cu duh puternic chinul, a rămas neclintit, întrucât nu a refuzat deloc să sufere pentru Hristos. Regele, văzând că puterea lui nu slăbeÈ™te, a poruncit să fie rupt mădular cu mădular È™i aruncat în râu. Primind acest ordin, călăii, cu pumnalul în mână, l-au atacat cu o violență atât de inumană, încât pãrea cã aduc jertfa care trebuia înjunghiată, în necunostinÈ›ã de cauzã, înaintea privirii Domnului nostru Iisus Hristos. Cel care era deja ales în ceruri, suferea crunt pe pământ. Unul, de fapt, i-a amputat unul dintre braÈ›e, altul i-a tăiat picioarele, altul a continuat să-l rănească la gât. A rămas între timp ferm, în trupul din care curgea, în picături, un ÅŸuvoi de sânge în loc de sudoare, fără a invoca pe nimeni în afară de Domnul nostru Iisus Hristos, pentru care nu s-a ferit de patimă zicând: „Doamne, izbăveÅŸte-mă din mâna vrăjmaÅŸilor mei”.

Puterea dumnezeiască nu l-a părăsit, făcându-l un mărturisitor prin chin, È™i un martir glorios în ceruri prin ascuÈ›iÈ™ul sabiei. Cei răufăcători au tăiat cu sabia mâinile pe care le-a întins lui Dumnezeu, în timp ce preafericitul Pelayo, obosit, abia respira. Și de vreme ce nu a fost om care să-i fie milă de el, îl invoca doar pe Dumnezeu.

Atletul foarte puternic a strigat, iar Dumnezeu a fost prezent la nevoie spunându-i: „Vino, primeÈ™te cununa pe care È›i-am promis-o de la început”.

Pelerinaj - Grecia 2025
01-10 SEPTEMBRIE 2025

Priveghere la Lemnul Sfintei Cruci
Mănăstirea Santo Toribio de Liebana, Septembrie 2024

ASCET CAMP

ASCET CAMP

ASCET CAMP

ASCET CAMP

Pelerini
Parohia Ortodoxã Românã "Sfântul Ierarh Spiridon"- Calahora
22 iunie 2024

A.S.C.E.T. CAMP
Tabãrã de dezvoltare personalã si spiritualã

León, 07-13 Iulie 2024

Taina Sf. Maslu în cadrul Sfintei Liturghii
Parohia Ortodoxă Română „Sf. Ap. Petru È™i Pavel”
ConferinÈ›a „Crezând că eÈ™ti ceea ce dăruieÈ™ti”
Santander, 7 aprilie 2024

Program de mobilitate Erasmus+
Parteneriat de cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” IaÈ™i
León, 08-15 Mai 2024
„Mult am primit. PuÈ›in am dăruit”

Premisele iubirii
Conferință, León, 31 martie 2024

Pelerinaj la peÈ™tera Sfântului Ghenadie
29 martie 2024

bottom of page